אופציה מהווה חוזה סטנדרתי בין קונה האופציה לבין מוכר האופציה .לקונה האופציה יש זכותלקנות או למכור את כמות ידוע של נכס הביס במחיר ידוע מראש(מחיר מימוש) ובמועד שהוא גם ידוע מראש ( מועד המימוש).
לדוגמה יכולה להיות אופציה שנותנת זכות לקנות 1000 ק"ג תפוזים ב500 ש"חבסוף החודש אז במקרה הזה:
נכס הבסיס : תפוזים
כמות נכס הבסיס ( מכפיל נכס הבסיס) : 1000 ק"ג
מחיר מימוש: 500 ש"ח
מועד מימוש : סוף חודש
מה זה נותן?
הכי קל להסביר באמצעות הדוגמה .
נבדוק שני מצבי עולם אפשריים שיכולים להיות בסוף החודש:
נניח יש לי אופציה שמקנה זכות לקנות תפוזים בעוד חודש
ונניח עוד הנחה : שיש לי אפשרות לסחור בתפוזים בשוק "הכרמל
"
מצב א' : מחיר תפוזים בשוק " הכרמל" גדול > מ 500 ש"ח נניח שעבר חודש ומחיר של 1000 ק"ג תפוזים בשוק הכרמל עלה והוא 600 ש"ח .אז במידה ואני מחזיק באופציה יהיה משתלם לעשות פעולה הבא: קודם כל אני אנצל את הזכות שלי שמקנה האופציה כלומר קניה של 1000 ק"ג תפוזים ב500 ש"ח ואחר כך לאחר שקניתי את התפוזים אני אוכל לבצע מכירה בשוק של אותה הכמות במחיר של 600 "שח ובכך לקבל את ההפרש של 100 ש"ח
מצב ב': מחיר תפוזים בשוק " הכרמל" קטן < מ500 ש"ח אם מחיר התפוזים בעוד חודש יהיה 400 ש"ח אז לקונה האופציה לא כדאי לממש אותה כי הוא יכול לקנות את אותה כמות התפוזים בשוק במחיר זול יותר( ב400 ש"ח) לעומת מחיר שנקוב בחוזה האופציה שהוא 500 ש"ח .
עכשיו נניח ויש לי אופציה אבל עם ההבדל שהיא נותנת לי זכות למכור 1000 ק"ג תפוזים ב 500 ש"ח בעוד חודש . נבדוק שוב שני מצבי שוק האפשריים
מצב א' : מחיר תפוזים בשוק " הכרמל" קטן < מ 500 ש"ח במקרה והמחיר התפוזים בשוק בעוד חודש ירד ל200 ש"ח . אז מחזיק האופציה יכול לקנות את התפוזים בשוק במחיר 200 ולממש את האופציה שלו למכירה של תפוזים ב500 ש"ח ובכך יקבל לכיסו 300 ש"ח מצב ב': מחיר תפוזים בשוק " הכרמל" גדול > מ 500 ש"ח במקרה ובעוד חודש מחיר בשוק ל1000 ק"ג תפוזים עלה ל700 ש"ח אז למחזיק האופציה לא כדאי לעשות שום פעולה כי קניה ב700 ש"ח ומכירה ב500 אינה משתלמת והיא הפסדית מבחינת קונה האופציה. אופציה ראשונה היא אופציה מסוג:
אופציה שמקנה זכות לקנות נכס הבסיס (אופציה מסוג רכש - CALL
אופציה שניה היא אופציה מסוג:
אופציה שמקנה זכות למכור נכס הבסיס ( אופצית מכר - PUT
בד"כ נהוג לרשום שם האופציה בצורה הבא :
אופצית רכש על תפוזים שנותנת זכות לקנות 1000 ק"ג ב500 ש"ח בסוף חודש מרץ : י C (500,03) אופצית מכר על תפוזים שנותנת זכות למכור 1000 ק"ג ב500 ש"ח בסוף חודש מרץ : י P (500,03)
נכס הבסיס יכול להיות כמעט כל דבר שניתן לסחור בו. הוא יכול להיות סוג של סחורה כמו נפט, חיטה וכו' הוא גם יכול להיות נכס פיננסי שנסחר בבורסה כמו מניה , מדד המניות, מטבע וכדומה
למעשה ניתן להגיד שבמידה והמשקיע צופה שמחיר התפוזים הולך לעלות בתקופה הקרובה אז יהיה מבחינתו נבון לרכוש אופציה מסוג קול( רכש) על תפוזים ובכך להבטיח לעצמו מחיר נמוך יחסית לקנית התפוזים בעתיד.
מצד שני משקיע שחושב שמחיר התפוזים הולך להתרסק יכול לרכוש לעצמו אופציה מסוג פוט (מכר) על תפוזים ובכך להבטיח לעצמו מחיר טוב למכירה בעתיד.
לסיכום:
אופציות מסוג קול יכולים להתאים למשקיע שצופה עליה במחיר נכס הבסיס
אופציות מסוג פוט יכולים להתאים למשקיע שצופה ירידה במחיר נכס הבסיס
עכשיו מה שנשאר לעשות זה דבר קטן הבא:
לנבא מתי מחיר נכס הבסיס יעלה או ירד:)
וזה כל הסיפור
P.S. :. בבורסה בת"א נסחרים אופציות על ארבע סוגי נכסי הבסיס
1) מדד תא 25 2) דולר 3) יורו 4) מדד הבנקים
האופציות הסחירות ביותר הן אופציות על מדד המעוף. אופציות על הדולר סחירות הרבה פחות ואופציות על האירו ובנקים לא סחירות כלל .
בקרוב בורסה מתכננת להוציא אופציות על מניות בודדות :כיל, פועלים,לאומי, טבע. אבל אחרי הכל איך אפשר להציא מכל הסיםור הזה רווח? על זה תוכלו לקרוא בפרק השני שבסדרה